Problémy Warholovho múzea v Medzilaborciach s priestormi zrejme pominú

05.08.2004 Celý región

Dohoda o spoločnom vlastníctve a využívaní budovy v Medzilaborciach, v ktorej je umiestnené Múzeum moderného umenia Andyho Warhola, je na dobrej ceste. Mali ...
Dohoda o spoločnom vlastníctve a využívaní budovy v Medzilaborciach, v ktorej je umiestnené Múzeum moderného umenia Andyho Warhola, je na dobrej ceste. Mali by ju uzavrieť Prešovský samosprávny kraj (PSK) ako zriaďovateľ múzea a mesto Medzilaborce, doterajší vlastník objektu. Informoval o tom 4. augusta na tlačovej konferencii v Prešove predseda PSK Peter Chudík.

V tejto súvislosti absolvoval v minulých dňoch niekoľko rokovaní a po nich je jasné, že múzeum sa nikde sťahovať nebude. Zostane v budove, v ktorej je od svojho založenia v septembri 1991. Mestské zastupiteľstvo schválilo v júli t. r. predaj budovy pre potreby PSK za jednu korunu. Chudík informoval, že sa dohodli na podielovom vlastníctve objektu - 55 percent PSK a 45 percent mesto. Dokument by malo schváliť krajské zastupiteľstvo na svojom zasadnutí 19. augusta. \"Chcem na začiatku dosiahnuť, aby veci boli jasné, je to potom pre spoluprácu dobré, \" poznamenal predseda PSK a dodal, že najviac sa obáva práve vzťahových otázok.
Z dohody vyplýva, že pre mestské kultúrne stredisko vznikne v objekte samostatný vchod, prebehnú aj menšie stavebné úpravy v interiéri. Otvorenejšie sú riešenia dvoch väčších problémov - zriadenie novej kotolne a oprava strechy na budove. Chudík nariadil riaditeľke múzea Valike Maďarovej spracovať do konca augusta varianty riešení. Dlhoročné problémy sú najmä so zatekaním strechy, ktoré viackrát priamo ohrozilo vystavené originály zakladateľa pop-artu, ktorého rodičia sa narodili v neďalekej Mikovej. PSK však nemôže investovať do objektu, ktorý nie je jeho vlastníctvo.
To, že sa prestalo uvažovať o presťahovaní múzea znamená, že PSK rešpektuje stanovisko Spoločnosti Andy Warhola, ktorá reprezentuje záujmy Nadácie Andyho Warhola z USA. Nadácia na snahy sťahovať múzeum mimo Medzilaboriec vydala prísny zákaz s hrozbou, že ak by k nemu došlo, všetok svoj i zverený majetok vezme späť do USA.

(jj)
 

Vyberte región